desteklenen baglantılar

16 Eylül 2007 Pazar

Turkcell: 3 milyon cep telefonu 3G sistemine uygun

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sisteminin hayata geçirilmesi ile Türk iş dünyasının rekabet imkanının artacağını ve bireylerin hayatının çok daha zenginleşeceğini belirtti. Ciliv, Turkcell olarak Türkiye'ye yatırıma ve teknolojiye çok önem verdiklerini, buna bağlı olarak da Telekomünikasyon Kurumunca düzenlenen Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri kurulmasını öngören ihaleye katılarak, kazandıklarını kaydetti. Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sisteminin, son 10 yılda iletişim dünyasının geliştirdiği en önemli teknoloji olduğunu ifade eden Ciliv, ''Sistemde bütün bilgiler, sesler dijital ortamda paketler halinde toparlanıyor. Türkiye'de şu anda kullanılan hızın 20 katı hızla hareket ediyor. Sistemin ses kalitesi çok yüksek, görüntülü görüşme mümkün ve mobil ortamdan internete her yerden ulaşım imkanı sağlıyor'' dedi. Ciliv, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sisteminin Türkiye'de hayata geçirilmesi için 3 yıldır hazırlık yaptıklarını belirterek, ''Telekomünikasyon Kurumu ve Danıştay'ın ihaleyi onaylamasını bekliyoruz. Onay işlemi tamamlanınca hızla altyapının inşasına başlayacağız ve Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemini 3-6 ay arasında Türk insanına kavuşturacağız'' diye konuştu. Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sisteminin gelişmiş ülkeler ile AB'ye üye bütün ülkelerde kullanıldığına dikkati çeken Ciliv, şunları söyledi: ''İnsanlar artık bilgiye, görüntüye yani her türlü veriye ulaşmak istiyorlar. Bunun için de Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemi şart. Türkiye son 5 senede muazzam güzel bir ekonomik gelişme kaydetti. Önümüzdeki 5 senede gelişmeyi bu hızla devam ettirmemiz için mutlaka en hızlı ve yeni teknolojilere açık olmamız lazım. Türk insanının ve iş dünyasının bu sistemi kullanıyor olması lazım ki diğer ülkelerle aynı hızla rekabet edebilelim. Yoksa onların elinde çok hızlı teknoloji var, bizim elimizde ise yavaş bir sistem var, doğal olarak geride kalırız. Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sisteminin hayata geçirilmesi ile Türk iş dünyasının rekabet imkanı artacak ve bireylerin hayatı çok daha zenginleşecek. İş adamları, ihracatçılar, seyahat ettikleri zaman mobil ortamda istedikleri veriye, bilgiye çok hızlı şekilde ulaşabilecekler.''

SİSTEM TURİZMİ HAREKETLENDİRECEK-
Sistemin turizme de büyük katkısı olacağına inandığını belirten Ciliv, ''Türkiye'de çok güzel sahiller, oteller yapıldı, ancak buralara zaman zaman yüksek gelirli turistleri çekmekte zorlanıyoruz. İletişim altyapısı iyileşince connect gibi kartla bilgisayar ya da cep telefonundan işlerine ulaşabilecekler ve gerekli takipleri yapabilecekler. Aynı zamanda da sevdiklerini görebilecekler. İş adamları, turistler, Türkiye'ye geldiklerinde ülkelerinde kullandıkları hızın 20'de 1'i oranında düşük hızla karşılaştıklarında şaşırıyorlar. Bence bu, Türkiye'nin itibarını bozuyor'' dedi. Ciliv, iletişimin ekonominin gelişmesinde en önemli unsurlardan biri olduğunu ifade ederek, ''Türkiye'nin en kaliteli, en mobil ve hızlı iletişime bir an önce geçmesi lazım. Bunun yanı sıra mobil ortamda ister köyde, ister deniz kenarında olsun insanlar internete ulaşabilecekler. Nerede olursanız olun sabit hatta gerek kalmadan internete ulaşabileceksiniz. Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sisteminin turizmde olacağı gibi eğitimde ve sağlıkta da büyük faydası olacağına inanıyorum'' diye konuştu.

''İHALE İPTAL EDİLİRSE TÜRKİYE KAYBA UĞRAR...''
- Süreyya Ciliv, sistemin KDV ile birlikte 511 milyon dolarlık lisans ücretini devlete peşin olarak ödemeyi kabul ettiklerini belirterek, ''Eğer ihale iptal edilir ve bizim teklif ettiğimiz rakam aşılmazsa, Türkiye büyük bir gelir kaybına uğrar'' dedi. Ciliv, bu rakamın Türkiye için güzel bir gelir kaynağı olduğunu ifade ederek, ''Turkcell, kuruluşundan beri Türkiye'ye inandı ve yatırım yaptı'' diye konuştu.

TÜRKİYE'DE 3 MİLYON CEP TELEFONU SİSTEME UYARLI
- Süreyya Ciliv, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemi 1999'dan beri Avrupa'da ve dünyada kullanıldığı için cep telefonlarının büyük bir kısmının sisteme uyarlı olarak yapıldığını söyledi. Türkiye'de 3 milyon civarında cep telefonunun sisteme uyarlı olduğunu tahmin ettiklerini belirten Ciliv, son 6 ay veya 1 yıl içinde satışa sunulan cep telefonlarının büyük çoğunluğunun sisteme uyarlı olduğunu kaydetti. Turkcell'in her yıl 400 milyon dolara yakın yatırım yaptığını anlatan Ciliv, şöyle devam etti: ''Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemine izin verilmezse biz bu yatırımları demode, antik teknolojilere yapmak zorunda kalacağız. Bu teknolojiler sadece bugünkü teknolojilere nazaran 20'ye 1 oranında daha az verimli olmakla kalmıyorlar, antik oldukları için daha da pahalılar. Türkiye'ye yatırım yapmak istiyoruz. Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemini kurarak bunu en verimli teknolojiyle yapacağız. Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemini Türkiye'de hayata geçirme açısından zamanlama mükemmel. Sistem 8-9 sene içinde kendini geliştirdi ve hızlandı.'' Turkcell'in Türkiye, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Kıbrıs'ta hizmet verdiğini anımsatan Ciliv, bu ülkelerde yaklaşık 45-50 milyona yakın abonesi bulunduğunu, Türkiye'deki abone sayısının ise haziran ayı sonu itibariyle 33.8 milyon olduğunu belirtti.

alıntı : Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder